Τι είναι οι αντηλιακές μεμβράνες τζαμιών, φιμέ τζάμια?

Οι αντηλιακές μεμβράνες τζαμιών είναι ένα αυτοκόλλητο φίλμ σε διάφορες αποχρώσεις – διαβαθμίσεις σκουρότητας, εξού και η ονομασίες φιμέ μεμβράνες, φιμέ τζάμια.

Αποτελούνται από πολλές στρώσεις πολυεστέρα, είναι δηλαδή πολυστρωματικός πολυεστέρας με την κάθε στρώση να έχει συγκεκριμένες ιδιότητες και να κάνει συγκεκριμένη δουλειά.

Οι βασικοί δείκτες απόδοσης των αντηλιακών μεμβρανών είναι : Συνολική μείωση ηλιακής ενέργειας, Μείωση υπεριώδους ακτινοβολίας (UV),  Μείωση υπέρυθρης ακτινοβολίας(IR),  Διαπερατότητα ορατού φωτός,  Αντανάκλαση ορατού φωτός.

Πως οι μεμβράνες τζαμιών μειώνουν την θερμότητα?

Η μείωση της θερμότητας με τις μεμβράνες τζαμιών επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους και έχει να κάνει με την μείωση ποσοστού της ηλιακής ενέργειας.

Ο πρώτος τρόπος αφορά τις απλές μεμβράνες όπου έχουμε απορρόφηση ποσοστού της ηλιακής ενέργειας λόγω της σκουρότητας του πολυεστέρα.

Ο δέυτερος τρόπος είναι συνδυασμός απορρόφησης και αντανάκλασης της ηλιακής ενέργειας που αφορά τις επιμεταλλωμένες μεμβράνες (Global HP) όπου η αντανάκλαση επιτυγχάνεται με την επίστρωση μεταλλικών σωματιδίων.

Τέλος ο τρίτος τρόπος και ο πιο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός των παραπάνω και επιπλέον η αντανάκλαση της υπέρυθρης ακτινοβολίας IR που αφορά τις κεραμικές μεμβράνες.

Γιατί είναι απαραίτητες οι αντηλιακές μεμβάνες στην Ελλάδα?

Στην Ελλάδα, είτε το καλοκαίρι είτε τον χειμώνα, ο ήλιος είναι έντονος, ενώ  σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι επιβλαβής όχι μόνο για εμάς, αλλά επίσης και  για το εσωτερικό του σπιτιού, γραφείου ή  αυτοκινήτου μας.

Η τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών μπορεί να βοηθήσει δραστικά στο πρόβλημα, καθώς ταυτόχρονα με την προστασία που μας προσφέρει από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία παράλληλα προστατεύει και το εσωτερικό του σπιτιού, γραφείου ή σαλονιού του αυτοκινήτου μας από σίγουρη αλοίωση λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που αναπτύσονται. Οι αντηλιακές μεμβράνες Global Window Films έχουν πολλαπλά οφέλη. Συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού, και άρα στην μικρότερη κατανάλωση ενέργειας-ρεύματος. Όμως τα οφέλη δε σταματούν μόνο εκεί, καθώς επεκτείνονται και στην παθητική ασφάλεια που μας προσφέρουν, όπως και στην αυξημένη αντικλεπτική προστασία.

Πιό συγκεκριμένα εμποδίζουν το 99% της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).

Οι αντηλιακές μεμβράνες Global Window Films  αποτελούνται από πολλά επιμέρους στρώματα, και επιστρώσεις τιτανίου και αλουμινίου, που προστατεύουν από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Η αντηλιακή προστασία μπορεί να φτάσει και το 99% ενώ παράλληλα, ανάλογα με την διαβάθμισή της, μειώνεται και  η ηλιακή θερμότητα (IR)υπέρυθρη ακτινοβολία στο εσωτερικό του σπιτιού, γραφείου, ή σαλονιού αυτοκινήτου.

Σην διάρκεια του χρόνου βλέπουμε την επίδραση της βλαβερής υπεριώδης ακτινοβολίας πχ στα έπιπλα, κουρτίνες, υφάσματα σαλονιού κλπ. Φανταστείτε τι σωρευτική αρνητική επίδραση έχει στον οργανισμό μας, δέρμα μας κλπ. Οι βλάβες από τις ακτίνες UVA είναι συσσωρευτικές καθώς διεισδύουν βαθιά στο δέρμα και μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, να προκαλέσουν ρυτίδες και ακόμη και τον καρκίνο του δέρματος.

Γιαυτό οι αντηλιακές μεμβράνες αυτοκινήτων συνιστώνται από το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, ως μέρος ενός συνολικού προγράμματος φροντίδας του δέρματος. Έτσι λοιπόν οι αντηλιακές μεμβράνες συμβάλουν στην καλύτερη υγεία, ιδιαίτερα για άτομα με φωτοευαισθησία, με ευαισθησία στο δέρμα ή παιδιά.

Οι αντηλιακές μεμβράνες Global Window Films  αυξάνουν επίσης την παθητική ασφάλεια μας.

Οι μεμβράνες γίνονται ένα σώμα με τα τζάμια-κρύσταλλα. Έτσι, εάν σπάσει κάποιο κρύσταλλο-τζάμι σε περίπτωση ατυχήματος, τα κομμάτια του θα συγκρατηθούν και δε θα διασκορπιστούν στο εσωτερικό του γραφείου, οικίας ή αυτοκινήτου, προστατεύοντας  έτσι απο  τραυματισμό τους ανθρώπους.

Εξοικονόμηση ενέργειας.

Μια καλής ποιότητας αντηλιακή μεμβράνη, όπως είπαμε μειώνει την ηλιακή θερμότητα (IR υπέρυθρη ακτινοβολία) στο εσωτερικό του σαλονιού. Αυτό βοηθά στην καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού με αποτέλεσμα την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας-ρεύματος-καυσίμου.

Αποτροπή για τους κλέφτες

Οι αντηλιακές μεμβράνες συμβάλουν επίσης, στην αντιδιαρηκτική-αντικλεπτική προστασία του γραφείου, οικίας, οχήματός μας. Ο επίδοξος κλέφτης δεν έχει καλή ορατότητα στο εσωτερικό, ενώ ακόμα και αν σπάσει τα κρύσταλλα-τζάμια, η μεμβράνη θα τον εμποδίσει σημαντικά,  λόγω του ότι  θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ώστε να την κόψει.

Τι ισχύει με τις προδιαγραφές της Ε.Ε?

Τι ισχύει με την νομοθεσία για τις αντηλιακές μεμβράνες αυτοκινήτων.

Ποιες αντηλιακές μεμβράνες είναι νόμιμες και ποιες όχι. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι πολύ σκούρες μεμβράνες είναι παράνομες και αν κάποιος τις τοποθετήσει, κινδυνεύει με επιβολή προστίμου σε πιθανό έλεγχο. Όμως, η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. Παρά τις φήμες, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πόσο σκούρες θα είναι οι μεμβράνες στα πίσω παράθυρα και το πίσω τζάμι, αρκεί αυτές να μην καλύπτουν το τρίτο φως φρένων εάν είναι τοποθετημένο πίσω από το τζάμι.

Για όλα τα αυτοκίνητα απαγορεύονται οι μεμβράνες που έχουν διαπερατότητα φωτός μικρότερη του 70% στα εμπρός πλευρικά τζάμια ενώ είναι 75% για το παρμπρίζ. Στο τελευταίο επιτρέπεται η τοποθέτηση σκούρας λωρίδας στο άνω μέρος αυτού, ενώ καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα νούμερα αναφέρονται στη συνολική διαπερατότητα του φωτός μετά την τοποθέτηση των μεμβρανών και όχι αποκλειστικά σε αυτές.

Έτσι, ένα αυτοκίνητο που διαθέτει από τον κατασκευαστή του ελαφρά φιμέ τζάμια θα είναι νόμιμο μόνο με τις πιο ανοιχτόχρωμες αντηλιακές μεβράνες.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται αντηλιακές μεμβράνες καθρέπτες, αυτές δηλαδή που αντανακλούν πάνω από 25% του φωτός καθώς αυτές μπορεί να τυφλώσουν τους οδηγούς των άλλων οχημάτων.Απαλλάσσονται οι οδηγοί οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας τα οποία επηρεάζονται από την ηλιακή ακτινοβολία (μάτια, δέρμα, κ.λ.π.) εάν διαθέτουν σχετική βεβαίωση εξέτασης.

Η Global Window Films Hellas στα πρότυπα της Global Window Films USA,  με την μακροχρόνια  εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία που διαθέτει στο χώρο, διαθέτει μεγάλη ποκιλία και αποχρώσεις αντηλιακών μεμβρανών και είναι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε ενημέρωση σας και δειγματισμό.